Ben je van plan om thuis te bevallen? Uit onderzoek is gebleken dat thuis bevallen net zo veilig is als een poliklinische bevalling, tenzij er complicaties zijn.Onze kraamverzorgende is goed getraind in het assisteren bij thuisbevallingen. Dat is fijn om te weten, want thuis bevallen heeft een aantal voordelen, namelijk:

  • je bent thuis in een intieme sfeer en vertrouwde omgeving. Daar waar je je prettig voelt, heb je de meest ontspannen bevalling en kraamtijd. Ontspanning draagt bij aan het controleren en opvangen van je weeën;
  • je hoeft niet met weeën in de auto te stappen om je te verplaatsen naar het ziekenhuis (tenzij er complicaties optreden);
  • thuis wordt minder vaak medisch ingegrepen dan poliklinisch;
  • na de bevalling kun je in je eigen omgeving uitrusten en je hebt je eigen spullen om je heen;
  • thuis bevallen wordt volledig vergoed.

Ook de verloskundige zorg is niet anders dan in het ziekenhuis. Zodra de bevalling voldoende op gang gekomen is, wordt de hulp van één van onze kraamverzorgende ingeschakeld. Dit wordt ook wel partusassistentie genoemd. De kraamverzorgende legt alles klaar voor de bevalling, zorgt voor rust en geeft jou en je partner steun. Het ligt aan het tijdstip van de bevalling, maar de kraamverzorgende is er zeker tot twee uur na de bevalling om voor jou en je baby te zorgen. Ze helpt met de eerste voeding, ruimt de kamer op en zorgt ervoor dat je kunt uitrusten van de inspanning en heerlijk kunt genieten van jouw wondertje.

Bevallen in het ziekenhuis

Wanneer je zonder medische indicatie in het ziekenhuis wil bevallen, is er sprake van een poliklinische bevalling. Je bevalling wordt dan begeleid door je eigen verloskundige. Het is belangrijk om te weten dat er kosten zijn die niet door alle zorgverzekeraars worden vergoed. Vraag dit na bij je verzekeraar. Bij een ziekenhuisbevalling beval je in het ziekenhuis vanwege een medische reden. Je bevalling wordt dan begeleid door een gynaecoloog. Deze kosten worden vergoed door de verzekering. Als de bevalling goed is verlopen mag je daarna naar huis. Na ontslag uit het ziekenhuis, bel je onze bevallingslijn en dan nemen wij direct de zorg over. Bevallen in het ziekenhuis heeft een aantal voordelen, namelijk:

  • als er complicaties ontstaan, dan hoef je niet meer te reizen naar het ziekenhuis;
  • specialistische hulp is al ter plaatse;
  • als je poliklinisch bevalt, is medische pijnstilling meestal snel geregeld;
  • je wordt niet afgeleid door dagelijkse beslommeringen.

Het is goed om te weten dat het vervoer naar het ziekenhuis zelf geregeld moet worden.