Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg. Het standaard aantal uur kraamzorg is 49. Het aantal uren dat jij krijgt wordt aangegeven tijdens het intakegesprek.

Meer of minder uren kraamzorg nodig?

Jouw situatie kan veranderen tijdens de bevalling of gedurende de kraamtijd, waardoor je extra hulp nodig hebt. In dat geval overlegt de kraamverzorgende met je verloskundige en voor een herindicatie van het aantal uren. Na goedkeuring worden de extra uren door de zorgverzekering vergoed.

Het minimale aantal uren voor kraamzorg is 24 uur. De uren kunnen worden ingekort als je een aantal dagen in het ziekenhuis hebt doorgebracht. Ook kun je er zelf voor kiezen om minder uren af te nemen.

Als je in Nederland verzekerd bent, wordt de kraamzorg vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Er is een wettelijke eigen bijdrage verschuldigd van € 4,70 per uur (2022). Als je aanvullend verzekerd bent, kan de eigen bijdrage gedeeltelijk of geheel worden vergoed. Ook andere diensten, zoals advies van onze lactatiekundigen of verlengde kraamzorg, worden vaak vergoed. Het is handig om dit van tevoren bij je zorgverzekeraar na te vragen. Heb je een internationale verzekering of ben je niet verzekerd? Geef dit bij de inschrijving aan.