Zorg uit vertrouwde handen, zorg uit ons hart!

Gezond zwanger

Tijdens je zwangerschap en na je bevalling is het belangrijk om te letten op je voeding. Gezond eten is namelijk niet alleen voor jezelf belangrijk, ook je baby heeft er profijt van. Tijdens de zwangerschap kan je bijna alles blijven eten en drinken, zolang het maar gezond en gevarieerd is. Op de website www.voedingscentrum.nl  is te zien welke voeding en of drank je beter kunt vermijden:

Rauw vlees (tartaar, carpaccio, half doorbakken biefstuk);
Rauwe, gedroogde of gefermenteerde vleeswaren (filet american, ossenworst, theeworst, boerenmetworst, chorizo, rosbief, rauwe ham, parmaham, salami, cervelaat);
Lever, leversmeerworst of leverpaté;
Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling (gerookte zalm, makreel);
Sushi met rauwe vis en haring, rauwe schelpdieren (kreeft, garnalen, krab, mosselen, oesters, coquilles, kokkels, etc.);
Roofvissen (zwaardvis, tonijn, haai, koningsmakreel) Tonijn uit blik is geen probleem.
Wilde paling en wolhandkrab, de meeste paling in de supermarkt is wel veilig.
Vette vis (maximaal twee keer per week)
Zachte en harde kaas gemaakt van rauwe melk. Op het etiket staat dan au.lait of gemaakt van rauwe melk.
Rauwe eieren en rauwe melk
Alcohol, dranken met veel cafeïne, venkel, anijs- en zoethoutthee.
Rauwe kiemgroenten (taugé)

Eten voor twee is een fabel, dat is zeker niet nodig. Wel heeft je lichaam tijdens de zwangerschap meer vitamines en mineralen nodig. Deze zijn als volgt:

Foliumzuur: dit verkleint de kans op een hazenlip, open ruggetje of open gehemelte bij je baby.
Vitamine D: zorgt voor sterke tanden en botten bij jou en je baby.
IJzer: hiermee voorkom je bloedarmoede.
Vitamine C: bevordert de ijzeropname van plantaardige voedingsmiddelen, zoals groente en fruit.
Calcium: dit zorgt voor een goede ontwikkeling van spieren en geeft sterke botten en tanden.
Omega 3 en Omega 6: dit zijn essentiële vetzuren die in vette vis voorkomen. Ze zorgen voor een goede ontwikkeling van de hersenen van je kindje.

Let op! Neem altijd supplementen die speciaal ontwikkeld zijn voor zwangere vrouwen. Overleg altijd eerst met je verloskundige voordat je deze gaat innemen.

Voedingsmiddelen Hoeveelheid per etmaal
Brood 6 – 7 sneden (210-245 gr
Aardappelen 4 – 5 stuks (200-250 gr)
Groenten 4 groentelepels (150-200 gr)
Fruit 2 stuks (200 gr)
Melk- en melkproducten 3 – 4 glazen (450-600 ml)
Kaas 1 – 2 plakken (20-40 gr)
Vlees, kip, vis, ei 125 gr
Halvarine, margarine 50 gr, ± 5 gr per boterham, normaal
Vocht 2 liter

De hierboven genoemde hoeveelheden voedingsmiddelen leveren de aanbevolen hoeveelheden eiwitten, vitamines en mineralen, maar niet de benodigde hoeveelheid energie. Dit betekent dat je zelf kan kiezen op welke wijze je in de resterende energiebehoefte wil voorzien. Hiervoor kunnen voedingsmiddelen in aanmerking komen die de maaltijd aanvullen zoals zoet beleg, sausjes en dergelijke, maar ook producten die veelal tussendoor worden gebruikt zoals koek, frisdrank, hartige versnaperingen. Ook kan meer van de hierboven genoemde voedingsmiddelen worden gebruikt. Voor extra versterkende voeding, als je weinig vetreserves hebt, kan het beste de diëtist worden geraadpleegd. 

Logo Iedereen HBO
HKZ logo twee
logo sbb